Hoppa till huvudinnehåll

Världens största grävkonferens i Göteborg: “En fantastisk upplevelse”

onsdag, september 27, 2023

Ulla Sätereie var en av huvudpersonerna bakom Global Investigative Journalism Conference (GIJC). En konferens som bjöd på både energi och tårar. 

– Så starka berättelser, så starka människor som verkligen gör skillnad. 

Personer på Scen i exklusiv miljö

Gabriela Manuli (GIJN), Ulla Sätereie (FGJ), Kersti Forsberg (Fojo) och David Kaplan (GIJN) hälsar välkomna på huvudkonferensens första dag. Foto: Rocky Kristner. 

I förra veckan samlades över 2 200 journalister från olika delar av världen i Göteborg för den största konferensen om undersökande journalistik någonsin. Veckan inleddes med en förkonferens på Lindholmen som Medier & demokrati var medarrangör till, denna var bokad till sista plats och innehöll föreläsningar om AI, innovation och samarbeten. Därefter följde tre intensiva dagar på Svenska mässan där deltagarna kunde lära sig allt från att koda i Python och jobba med data i Excel till hur man undersöker organiserad brottslighet och undersökningar som kan stärka demokratin. 

Vi ställde några frågor om konferensen till Ulla Sätereie, ordförande för Föreningen Grävande Journalister (FGJ) som var en av tre huvudarrangörer tillsammans med Medieinstitutet Fojo och USA-baserade Global Investigative Journalism Network (GIJN). 

 

Hur skulle du sammanfatta konferensen?

– En fantastisk upplevelse. Så många människor, så mycket journalistisk kunskap och erfarenhet. Det som slog mig mest var den positiva energin, att det var en så bjussig stämning bland alla deltagare. Det har gått fyra år sedan den senaste GIJC-konferensen där alla kunde träffas, i Hamburg 2019, så jag tror att det bidrog till att alla var glada över att få träffas igen.

 

Är du nöjd med hur den blev? 

– Resultatet är långt över min förväntan – och då hade jag ändå väldigt högt ställda förväntningar! Vi klarade logistiken, att ratta en konferens med runt 2200 personer är en ganska komplex uppgift. Och programmet blev oerhört bra, tror inte att det bara var jag som hade svårt att välja mellan alla intressanta grejer att gå på.

 

Vilka highlights tar du med dig från förkonferensen respektive huvudkonferensen? 

– Jag måste nog ta två exempel från förkonferensen. Det första är mitt möte med ARIJ, ett nätverk för undersökande journalister i Mellanöstern och Nordafrika. Man blir ödmjuk av att få träffa kollegor som arbetar under helt andra förhållanden än vi är vana vid. Det andra exemplet är Rune Ytrebergs session om hur de jobbar med AI på hans redaktion i Tromsö. Väldigt inspirerande!
 

– Från huvudkonferensen… åhhh, det är svårt. Ron Deiberts key note om digital säkerhet och det arbete de gör på Citizens Lab i Toronto imponerade på mig. Men mest berörd blev jag av att höra om hur journalister i Italien, Sydostasien och Mexiko granskar organiserad brottslighet och hur journalister i Ukraina går till väga för att identifiera dödsoffer och kartlägga krigsförbrytelser.    

 

Var det något särskilt seminarium eller möte som stack ut för dig?

– Jag fick tårar i ögonen under Ukrainasessionen. Så starka berättelser, så starka människor som verkligen gör skillnad.

 

Hur var det att jobba som medarrangör till en så stor konferens?

– Väldigt roligt, väldigt lärorikt och väldigt mycket jobb. Vi är många, många som har arbetat hårt för att göra den här konferensen, både professionellt och ideellt. Det var nog inte bara jag som somnade väldigt gott i fredags kväll.

 

– Sedan ska vi inte sticka under stol med att säkerhetsfrågorna har varit en utmaning. Redan från början var vi medvetna om att en ganska stor del av deltagarna ständigt lever under hot, sedan höjdes terrorhotnivån i Sverige och dagarna före konferensen fick två deltagare motta direkta dödshot. Jag är väldigt nöjd med vårt goda samarbete med Svenska mässans säkerhetsavdelning, polisen och enskilda organisationers säkerhetsansvariga.  Jag är också mycket tacksam för den förståelse som deltagarna visade för att vi tog säkerheten på allvar.

 

Du sa på scenen under konferensens galamiddag att det här var några av de bästa dagarna i ditt liv. Vad får dig att känna så?

– Jag tror på mänskliga möten och starka personliga nätverk. Jag tror också på att demokrati står och faller med starka, oberoende, fria medier. Och jag tror att en konferens som GIJC23 bidrar till detta.

Nyhetsflöde

Människor står i bibliotek, rapportomslag bredvid .

Unikt forskningsprojekt visar hur unga kan lockas av nyheter

2023-12-06
Medier & demokrati släpper en rapport om en unik studie. Forskare från Linnéuniversitetet har med hjälp av labbtester med 18-25-åringar undersökt hur unga mediekonsumenter hittar och reagerar på...
Porträtt av kvinna mot vit bakgrund

“Tänk att varje dag är som första april”

2023-11-29
Nyhetsläget är extremt och i medier och sociala medier blandas fakta med åsikter. Hur ska man navigera och faktagranska i ett sådant landskap? Som en del av Medier & demokrati-projektet Stärkt...
Man i kostym och glasögon lutar sig mot en bokhylla

Nytt uppdrag inom psykologiskt försvar för Medier & demokrati

2023-11-27
Från 1 november leder Medier & demokrati första steget av en ny nationell satsning. Målet är att etablera en plattform för samtal och forskning med demokratinära yrkesgrupper i centrum. – Yrkesgrupper...
Porträtt av två kvinnor och två män i svartvitt som sitter och ler och skrattar. Ser ut som bilderna är tagna när de pratar på en scen. Deras konturer är urklippta mot en svart bakgrund, i stor text ovanför dem står det i en vit färg i versaler MEDIER & DEMOKRATI-PODDEN.

Ny podd: Framtidens berättelser och utmaningar – hur ska det gå?

2023-11-20
Avsnitt 20 av Medier & demokrati-podden är ett specialavsnitt, inspelat under Audiovisual Days 2023. Ta del av ett panelsamtal som sträcker sig över flera audiovisuella branscher!
Tre unga kvinnor står med blommor i händerna och ler stolt in i kameran. I bakgrunden av dem syns folk som står och pratar med leenden på läpparna.

Ung redaktion bakom unikt magasin i Borås

2023-11-17
Samarbetet mellan bibliotek och medier i Borås födde idén om ett magasin. Resultat blev T[UNG]T – ett magasin av unga för unga. “Det är jättehäftigt att vi fått göra det här”, säger Alvina Birgersson...
Panel på scen, fint upplysta män och kvinnor på stolar, i förgrunden syns en publik och man som tar ett foto med sin mobiltelefon. Scenens bakgrund är färgglatt rödfärgat.

Nya berättarsätt i fokus på Audiovisual Days

2023-11-15
I förra veckan var Medier & demokrati medarrangör av årets upplaga av Audiovisual Days. Det blev tre lyckade dagar fyllda med inspiration till nyskapande inom audiovisuella medier.
Kvinna i jeansjacka som ler in i kameran mot en vit bakgrund

”Visuellt berättande och ljud är avgörande för att nå yngre”

2023-11-06
Ebba Bonde, visuell chef på Svenska Dagbladet, kommer till Audiovisual Days 10 november för att prata audiovisuell journalistik och framtiden. – Användarnas förväntningar på det audiovisuella...
Man på redaktion ser allvarlig ut!

Toppbetyg för M&D-konferens om undersökande journalistik

2023-11-01
I september samlades drygt 2 200 journalister i Göteborg för världens största konferens inom undersökande journalistik. Medier & demokrati och Lindholmen Science Park var värd för startdagens...
en person som tittar in i kameran

En unik inblick i Spotifys podcastvärld

2023-10-25
Spotifys poddchef Karin Bäckmark kommer till Audiovisual Days den 10 november. – Jag kommer berätta hur vår podcaststrategi har sett ut hittills och vad vi blickar mot nu.
Kvinnor står runt ett bord och ler

”Flera hade inte sett en batteridriven radio”

2023-10-23
Under Beredskapsveckan gav sig Blekinge Läns Tidning och Lottakåren ut till gymnasieelever för att prata beredskap. Ett lyckat arrangemang inom ramen för forskningsprojektet ”Stärkt lokaljournalistik...
bild med text

Anmälan för Audiovisual Days 2023 är öppen

2023-10-09
Välkommen till Audiovisual Days – höstens stora evenemang som snackar innovation och utveckling inom det audiovisuella medielandskapet. Är du verksam inom film, TV, spel, media, VR eller...
Personer på Scen i exklusiv miljö

Världens största grävkonferens i Göteborg: “En fantastisk upplevelse”

2023-09-27
Ulla Sätereie var en av huvudpersonerna bakom Global Investigative Journalism Conference (GIJC). En konferens som bjöd på både energi och tårar. – Så starka berättelser, så starka människor som...