Hoppa till huvudinnehåll

Nya berättarsätt i fokus på Audiovisual Days

onsdag, november 15, 2023

I förra veckan var Medier & demokrati medarrangör av årets upplaga av Audiovisual Days. Det blev tre lyckade dagar fyllda med inspiration till nyskapande inom audiovisuella medier. 

Film utan ljud som föreställer ett panelsamtal om framtidens gemensamma utmaningar för audiovisuella medier. I panelsamtalet, ledd av Medier & demokratis Martin Holmberg, medverkade Anette Novak, fd vd Svenska filminstitutet, Ebba Bonde, Svenska Dagbladet, Karin Bäckmark, Spotify och Klaus Lyngeled, Moonhood. Samtalet går att lyssna på i efterhand i poddformat via Medier och demokrati-podden som snart släpps på Spotify.

Under tre förmiddagar i förra veckan fylldes Visual Arena på Lindholmen Science Park av yrkesverksamma, experter, forskare, studenter och andra intresserade av audiovisuella medier. Det var dags för Audiovisual Days 2023, för första gången i hybridformat. 

Programmet bjöd på insikter från flera olika branscher. Danielle Lauren från Storbritannien öppnade med en keynoteföreläsning om AI inom kreativa yrken. En kunnig panel fördjupade sig i spelet Roblox – där den 13-årige Roblox-experten Mio Rindlav stal showen. Johanna Koljonen presenterade årets upplaga av Nostradamus-rapporten och Johannes Skoog från VP Nordic berättade om hur Virtual Production används på innovativa, och ibland ganska extrema, sätt inom TV-produktioner och väderleksrapporter. 

Kvinna på scen, i förgrunden syns silhuetter av publiken

 Johanna Koljonen presenterar årets upplaga av Nostradamus-rapporten, en rapport som utforskar hur ny produktionsteknik som drivs av AI påskyndar omstruktureringen av den traditionella film- och tv-industrin. 

Kvinna på scen, i bakgrunden har hon en stor skärm där en annan kvinna synd som sitter uppkopplad i livesamtal

 

För journalisterna på plats lockade framförallt programpunkten om podcasts där Karin Bäckmark, nordisk podcastchef på Spotify, gav en unik inblick i Spotifys arbete följt av ett panelsamtal mellan Karin Bäckmark och Ulla Svensson, formatutvecklare på SR, lett av podcastforskaren Mia Lindgren. Ett samtal som bland annat avslöjade att AI-översatta podcasts troligtvis kommer skapa helt nya möjligheter för poddskapare att nå ut med sitt innehåll. 

Panelen på scen

 

Audiovisual Days avslutande panel, ledd av Medier & demokratis Martin Holmberg, drog också en intresserad publik. Panelen bestod av representanter från både film-, medie-, ljud- och spelbranschen och handlade om framtidens gemensamma utmaningar. Ett panelsamtal som på ett sätt sammanfattade hela Audiovisual Days och vad evenemanget står för: att sammanföra audiovisuella branscher, lära av varandra och blicka framåt.

Panelsamtalet där Anette Novak, fd vd Svenska filminstitutet, Karin Bäckmark, Spotify, Ebba Bonde, Svenska Dagbladet och Klaus Lyngeled, Moonhood medverkade går att lyssna på i efterhand i poddformat via Medier och demokrati-podden som snart släpps på Spotify.

 

Projektledare Gunnar Eriksson, Film & TV Lindholmen, är nöjd med årets evenemang:

Man som ler in i kameran! Glasögon, skjorta och en mustasch bärs.

– Vi ser tillbaka på en fantastiskt lyckad och välbesökt upplaga av Audiovisual Days, där vi genom ett späckat, spetsigt och dagsfärskt program lyft fram de mest brännande frågorna och utmaningarna som förenar oss alla verksamma inom de audiovisuella näringarna!

 

Vill du veta mer? 

Kvinna ler in i kameran!

Frida Dam Bergstedt

Projektledare
Martin Holmberg

Martin Holmberg

Programansvarig

Nyhetsflöde

Människor står i bibliotek, rapportomslag bredvid .

Unikt forskningsprojekt visar hur unga kan lockas av nyheter

2023-12-06
Medier & demokrati släpper en rapport om en unik studie. Forskare från Linnéuniversitetet har med hjälp av labbtester med 18-25-åringar undersökt hur unga mediekonsumenter hittar och reagerar på...
Porträtt av kvinna mot vit bakgrund

“Tänk att varje dag är som första april”

2023-11-29
Nyhetsläget är extremt och i medier och sociala medier blandas fakta med åsikter. Hur ska man navigera och faktagranska i ett sådant landskap? Som en del av Medier & demokrati-projektet Stärkt...
Man i kostym och glasögon lutar sig mot en bokhylla

Nytt uppdrag inom psykologiskt försvar för Medier & demokrati

2023-11-27
Från 1 november leder Medier & demokrati första steget av en ny nationell satsning. Målet är att etablera en plattform för samtal och forskning med demokratinära yrkesgrupper i centrum. – Yrkesgrupper...
Porträtt av två kvinnor och två män i svartvitt som sitter och ler och skrattar. Ser ut som bilderna är tagna när de pratar på en scen. Deras konturer är urklippta mot en svart bakgrund, i stor text ovanför dem står det i en vit färg i versaler MEDIER & DEMOKRATI-PODDEN.

Ny podd: Framtidens berättelser och utmaningar – hur ska det gå?

2023-11-20
Avsnitt 20 av Medier & demokrati-podden är ett specialavsnitt, inspelat under Audiovisual Days 2023. Ta del av ett panelsamtal som sträcker sig över flera audiovisuella branscher!
Tre unga kvinnor står med blommor i händerna och ler stolt in i kameran. I bakgrunden av dem syns folk som står och pratar med leenden på läpparna.

Ung redaktion bakom unikt magasin i Borås

2023-11-17
Samarbetet mellan bibliotek och medier i Borås födde idén om ett magasin. Resultat blev T[UNG]T – ett magasin av unga för unga. “Det är jättehäftigt att vi fått göra det här”, säger Alvina Birgersson...
Panel på scen, fint upplysta män och kvinnor på stolar, i förgrunden syns en publik och man som tar ett foto med sin mobiltelefon. Scenens bakgrund är färgglatt rödfärgat.

Nya berättarsätt i fokus på Audiovisual Days

2023-11-15
I förra veckan var Medier & demokrati medarrangör av årets upplaga av Audiovisual Days. Det blev tre lyckade dagar fyllda med inspiration till nyskapande inom audiovisuella medier.
Kvinna i jeansjacka som ler in i kameran mot en vit bakgrund

”Visuellt berättande och ljud är avgörande för att nå yngre”

2023-11-06
Ebba Bonde, visuell chef på Svenska Dagbladet, kommer till Audiovisual Days 10 november för att prata audiovisuell journalistik och framtiden. – Användarnas förväntningar på det audiovisuella...
Man på redaktion ser allvarlig ut!

Toppbetyg för M&D-konferens om undersökande journalistik

2023-11-01
I september samlades drygt 2 200 journalister i Göteborg för världens största konferens inom undersökande journalistik. Medier & demokrati och Lindholmen Science Park var värd för startdagens...
en person som tittar in i kameran

En unik inblick i Spotifys podcastvärld

2023-10-25
Spotifys poddchef Karin Bäckmark kommer till Audiovisual Days den 10 november. – Jag kommer berätta hur vår podcaststrategi har sett ut hittills och vad vi blickar mot nu.
Kvinnor står runt ett bord och ler

”Flera hade inte sett en batteridriven radio”

2023-10-23
Under Beredskapsveckan gav sig Blekinge Läns Tidning och Lottakåren ut till gymnasieelever för att prata beredskap. Ett lyckat arrangemang inom ramen för forskningsprojektet ”Stärkt lokaljournalistik...
bild med text

Anmälan för Audiovisual Days 2023 är öppen

2023-10-09
Välkommen till Audiovisual Days – höstens stora evenemang som snackar innovation och utveckling inom det audiovisuella medielandskapet. Är du verksam inom film, TV, spel, media, VR eller...
Personer på Scen i exklusiv miljö

Världens största grävkonferens i Göteborg: “En fantastisk upplevelse”

2023-09-27
Ulla Sätereie var en av huvudpersonerna bakom Global Investigative Journalism Conference (GIJC). En konferens som bjöd på både energi och tårar. – Så starka berättelser, så starka människor som...
Poddcastmick mot en orange bakgrund.

Podd

Här hittar du hittills publicerade avsnitt. Du hittar även poddar om Future of Democracy, ett initiativ som drivs av Medier & demokrati och AI Sweden och där podden görs i samverkan med Digitalsamtal.