Hoppa till huvudinnehåll

”Flera hade inte sett en batteridriven radio”

måndag, oktober 23, 2023

Under Beredskapsveckan gav sig Blekinge Läns Tidning och Lottakåren ut till gymnasieelever för att prata beredskap. Ett lyckat arrangemang inom ramen för forskningsprojektet ”Stärkt lokaljournalistik i krissituationer”. – Flera av dem hade inte sett en vanlig batteridriven radio innan, säger Mimmi Karlsson Bernfalk, chefredaktör på BLT.

Kvinnor står runt ett bord och ler

Taulen Ahmad, Malva Appelros Hasanovic och Emilia Blomé på Vägga gymnasieskola kikar på beredskapsväskan som Lottakåren tagit med. Foto: LENA EHRING/BLT

”Stärkt lokaljournalistik i krissituationer” är en samverkan mellan Lottakåren och lokala nyhetsredaktioner i Blekinge och Värmland med särskilt fokus i kommunerna Karlshamn, Arvika och Eda. Syftet är att i lokala testmiljöer med gles redaktionell bemanning testa om, och i så fall hur, samverkan mellan lokala nyhetsmedier och Svenska Lottakåren kan stärka informations- och kommunikationsleden, och därigenom skapa bättre förutsättningar för de lokala medierna att snabbt få verifierade uppgifter vid krissituationer.

 

”Träffas en gång i månaden”
I Blekinge samarbetar Blekinge Läns Tidning (BLT) och Lottakåren i Karlshamn.

 Vecka 39 var det beredskapsvecka, en årlig nationell kampanj som samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Under veckan passade BLT och Lottakåren på att göra en gemensam publik aktivitet.

– Vi träffar lottorna en gång i månaden inom ramen för det här projektet. Vi diskuterar journalistik och våra olika roller och hur vi kan samverka. Vi har då identifierat att mediebranschen har ett behov av att skapa en relation med våra yngre medborgare. Det är en generation som inte ens vuxit upp med en tidning hemma och som egentligen inte har någon relation till en lokaltidning. Vi kunde också slå fast att även Lottakåren är relativt okända för allmänheten och har svårt att rekrytera yngre. Här såg vi att det fanns en gemensam nämnare, säger Mimmi Karlsson Bernfalk, chefredaktör och ansvarig utgivare på BLT.

 

Vikten av att vara källkritisk

Det resulterade i att Mimmi Karlsson Bernfalk tillsammans med två representanter från Lottakåren gjorde tre besök på Vägga gymnasieskola i Karlshamn under beredskapsveckan. De berättade om vikten av beredskap, visade en film om vad som händer vid en större samhällskris och några elever fick även göra en utmaning som finns på MSB:s hemsida. "Sju dagar" heter den och bygger på ett påhittat scenario där man behöver ta ställning till ett antal olika val om hur man agerar i en kris.

– Lottorna hade också med sig en beredskapsväska som väckte väldigt stort intresse bland eleverna. Det var flera av dem som inte hade sett en vanlig batteridriven radio innan. Så vi hade en liten diskussion kring det. Mitt ansvar var att prata om vikten av att vara källkritisk, inte minst i en samhällskris, säger Mimmi Karlsson Bernfalk.

 

Hur var responsen från eleverna?
– Den var bra. De var väldigt intresserade och vi fick många frågor, det fanns en nyfikenhet. Många hade inte koll på varför det är viktigt att vara förberedd.

 

Vad är planen framåt i projektet nu?
– Vi fortsätter träffas en gång i månaden för att diskutera vår journalistik, vad de tycker är relevant för dem och om vi kan hitta andra vägar som vi gemensamt kan nå ut till yngre utifrån det vi gjort nu. Sen har vi en förhoppning om att det nu när vi byggt en relation mellan oss och Lottakåren blir möjligt att använda dem som kontaktpersoner vi kan ringa om det skulle bli storm eller något annat skulle hända som begränsar tillgängligheten till olika platser. Det tycker jag det har ett stort värde.

 

Vilka lärdomar har du hittills tagit med dig från projektet?
– Vikten av att vara nära människorna som bor i Blekinge. Varje gång man är ute i en gymnasieskola eller träffar lottorna och börjar prata förstår man hur viktigt det är att vi journalister kommer ut. Att vi träffar människor i verkliga livet och kommer bort så mycket som möjligt från skrivbordsjournalistiken.

 

ABC om Stärkt lokaljournalistik i krissituationer

Projektparter: Blekinge Läns Tidning, Göteborgs universitet, NWT Media, Svenska Lottakåren och Medier & demokrati.

Projektperiod: 1 september 2022 till och med 30 juni 2024.

Extern medfinansiär: Myndigheten för psykologiskt försvar.

Övrigt under Beredskapsveckan: I Arvika publicerade Arvika Nyheter flera nyhetsinslag på temat beredskap. Ett par handlade om en så kallad Exitainer – en container där invånare i gruppen kunde testa hur upplevelsen blir om samhället skulle ”släckas ned”. En annan om att höststormarna är i antågande hur man kan förbereda sig för strömavbrott.

Två kvinnor går längs en klippa i solnedgången, hukade över sina mobiltelfoner. Det är något oroligt över bilden. Kanske försöker de kontakta någon som är försvunnen.

Stärkt lokaljournalistik i krissituationer

Projektet syftar till att stärka den lokala journalistikens förutsättningar i kriser och krig; en demokratisk beredskap. Utöver Medier & demokrati deltar Göteborgs universitet, Blekinge Läns Tidning...
Martin Holmberg

Martin Holmberg

Programansvarig

Nyhetsflöde

Människor står i bibliotek, rapportomslag bredvid .

Unikt forskningsprojekt visar hur unga kan lockas av nyheter

2023-12-06
Medier & demokrati släpper en rapport om en unik studie. Forskare från Linnéuniversitetet har med hjälp av labbtester med 18-25-åringar undersökt hur unga mediekonsumenter hittar och reagerar på...
Porträtt av kvinna mot vit bakgrund

“Tänk att varje dag är som första april”

2023-11-29
Nyhetsläget är extremt och i medier och sociala medier blandas fakta med åsikter. Hur ska man navigera och faktagranska i ett sådant landskap? Som en del av Medier & demokrati-projektet Stärkt...
Man i kostym och glasögon lutar sig mot en bokhylla

Nytt uppdrag inom psykologiskt försvar för Medier & demokrati

2023-11-27
Från 1 november leder Medier & demokrati första steget av en ny nationell satsning. Målet är att etablera en plattform för samtal och forskning med demokratinära yrkesgrupper i centrum. – Yrkesgrupper...
Porträtt av två kvinnor och två män i svartvitt som sitter och ler och skrattar. Ser ut som bilderna är tagna när de pratar på en scen. Deras konturer är urklippta mot en svart bakgrund, i stor text ovanför dem står det i en vit färg i versaler MEDIER & DEMOKRATI-PODDEN.

Ny podd: Framtidens berättelser och utmaningar – hur ska det gå?

2023-11-20
Avsnitt 20 av Medier & demokrati-podden är ett specialavsnitt, inspelat under Audiovisual Days 2023. Ta del av ett panelsamtal som sträcker sig över flera audiovisuella branscher!
Tre unga kvinnor står med blommor i händerna och ler stolt in i kameran. I bakgrunden av dem syns folk som står och pratar med leenden på läpparna.

Ung redaktion bakom unikt magasin i Borås

2023-11-17
Samarbetet mellan bibliotek och medier i Borås födde idén om ett magasin. Resultat blev T[UNG]T – ett magasin av unga för unga. “Det är jättehäftigt att vi fått göra det här”, säger Alvina Birgersson...
Panel på scen, fint upplysta män och kvinnor på stolar, i förgrunden syns en publik och man som tar ett foto med sin mobiltelefon. Scenens bakgrund är färgglatt rödfärgat.

Nya berättarsätt i fokus på Audiovisual Days

2023-11-15
I förra veckan var Medier & demokrati medarrangör av årets upplaga av Audiovisual Days. Det blev tre lyckade dagar fyllda med inspiration till nyskapande inom audiovisuella medier.
Kvinna i jeansjacka som ler in i kameran mot en vit bakgrund

”Visuellt berättande och ljud är avgörande för att nå yngre”

2023-11-06
Ebba Bonde, visuell chef på Svenska Dagbladet, kommer till Audiovisual Days 10 november för att prata audiovisuell journalistik och framtiden. – Användarnas förväntningar på det audiovisuella...
Man på redaktion ser allvarlig ut!

Toppbetyg för M&D-konferens om undersökande journalistik

2023-11-01
I september samlades drygt 2 200 journalister i Göteborg för världens största konferens inom undersökande journalistik. Medier & demokrati och Lindholmen Science Park var värd för startdagens...
en person som tittar in i kameran

En unik inblick i Spotifys podcastvärld

2023-10-25
Spotifys poddchef Karin Bäckmark kommer till Audiovisual Days den 10 november. – Jag kommer berätta hur vår podcaststrategi har sett ut hittills och vad vi blickar mot nu.
Kvinnor står runt ett bord och ler

”Flera hade inte sett en batteridriven radio”

2023-10-23
Under Beredskapsveckan gav sig Blekinge Läns Tidning och Lottakåren ut till gymnasieelever för att prata beredskap. Ett lyckat arrangemang inom ramen för forskningsprojektet ”Stärkt lokaljournalistik...
bild med text

Anmälan för Audiovisual Days 2023 är öppen

2023-10-09
Välkommen till Audiovisual Days – höstens stora evenemang som snackar innovation och utveckling inom det audiovisuella medielandskapet. Är du verksam inom film, TV, spel, media, VR eller...
Personer på Scen i exklusiv miljö

Världens största grävkonferens i Göteborg: “En fantastisk upplevelse”

2023-09-27
Ulla Sätereie var en av huvudpersonerna bakom Global Investigative Journalism Conference (GIJC). En konferens som bjöd på både energi och tårar. – Så starka berättelser, så starka människor som...