I Medier & demokrati-podden avsnitt 19 tipsar datajournalisten Rune Ytreberg om hur mindre redaktioner kan komma igång med AI och datajournalistik. Kan den lilla redaktionen iTromsø göra det, kan alla göra det, menar han. Men samarbeten utanför redaktionen är viktigt, på flera sätt.
En av talarna på Global Investigative Journalism Pre-Conference på Lindholmen 19 september är Rune Ytreberg. Han är dataredaktör på redaktionen iTromsø där fyra av totalt 25 medarbetare jobbar på dataavdelningen.
Rune Ytreberg har jobbat med datajournalistik i 30 år. Det är en bransch som utvecklats häftigt sedan dess, och som de senaste åren revolutionerats av AI-tekniken. För 20 år sedan fick Rune Ytreberg i sin roll som datajournalist på tv-programmet Brennpunkt, Norges motsvarighet till Uppdrag Granskning, grävpriset Skup för en granskning om olovligt fiske.
– Då satt jag i Murmansk och gick varje dag och hämtade ett worddokument som en rysk utvecklare gav till mig. Och så fick jag skriva en analys som jag skickade med fax till min kollega som var på kustbevakningens båt. Men nu kan jag använda algoritmer och datakraft till att automatisera både inhämtningen av information och analysen av den informationen,
säger Rune i podden.
På iTromsø använder redaktionen regelstyrd AI till framförallt just detta, automatisera inhämtning och analys av dataset, men även för att kontrollera och skriva kod. Generativ AI, som utifrån befintlig data genererar till exempel texter och bilder, går inte att lita på än, menar Rune Ytreberg.
I podden berättar han mer om hur de jobbar med AI och datajournalistik på iTromsø. Kan vi göra det, kan alla göra det, menar han.
– AI kommer betyda allt. Det är i färd med att förändra hur vi jobbar med journalistik, säger han.
– Vi kan jobba så extremt mycket mer träffsäkert med AI, om vi använder det rätt. Men om vi överlåter utvecklingen av AI till de stora techjättarna, så kommer journalistiken bli överkörd. Det är ett stort problem att vi inte vet hur algoritmerna som görs av de stora företagen är sammansatta. Därför är det extremt viktigt att medierna går samman nu och skapar egna språkmodeller som vi vet hur de fungerar. Jag hoppas jag träffar några i Göteborg som jag kan jobba tillsammans med.
Lyssna på podden för att veta mer om metoderna bakom datajournalistik och AI.